Защо да сканираме своите хартиени снимки.


13-те най-важни причини защо да сканираме и дигитализираме своите хартиени снимки

"Някой ден и до това ще стигна..."

"Може би когато си купя хубав скенер..."

"Но това е твърде много работа."

"Ще накарам детето да го направи, то разбира от компютри."

skanirane-na-snimkiТова са само някои от причините защо вашите незаменими колекции и албуми от хартиени снимки са в опасност да останат само далечен спомен. За съжаление повечето хора съхраняват своите хартиени снимки, негативи и диапозитиви забравени по кутии и шкафове и не чуват техните жални стонове...

Ако имате нужда от причини, които да ви насочат към правилната посока, нека ви дадем 13-те най-важни такива. С първите шест ще ви покажем защо времето не е на ваша страна и защо изчакването само ще влоши нещата. С другите седем ще ви посочим някои изненадващи предимства на това да притежавате снимковата си колекция в дигитален вид. Започваме:

1. Да разпознаем непознатите
Това е една от ситуациите, в които не си представяте, че ще попаднете. С процеса по дигитализиране започвате да слагате уникални имена на файловете и да записвате имената на хората от изображенията. Тогава се натъквате на хора и места, които не разпознавате. Или сте забравили информацията, или снимката е правена преди да сте се родили и дори не сте се срещали с тези хора. Обикновено разчитаме на това, че "всезнаещите" роднини и приятели ще бъдат винаги на разположение при нужда, но идва момент, когато съжаляваме, че не сме се поровили из старите кутии и албуми навреме.

2. Неспираща разруха
За тези от вас, които не са били наоколо през 70-те години или много-много не си спомнят това време по най-различни причини, нека кажем, че това, което виждате по старите снимки, не е това, което е било тогава! Мда, цветовете са се поизменили с времето. И дори с използването на техниките за архивиране, които се прилагат по музеите, пак часовникът ще продължава да тиктака.

3. Пожар! Наводнение!
Не мислим, че някога ще ни се случи. Докато, е - ни се случи (да чукнем на дърво да не стане...). Строим домовете си или ги изпълваме със запалими вещи. Прокарваме навсякъде тръби. Логично е да предположим, че рано или късно нещо някъде ще се обърка. Застраховката може да замени много от притежанията, но няма да върне албумите със снимките.

4. Нужни са резервни копия
Математиката е ясна - две е повече от едно. Особено когато се отнася за копия на уникалните ви снимки. Знаем, че снимките са си ваши и сигурно не искате братовчедите ви да имат копие от уникалната снимка на чичо, заснета през 1964 г. Но няма никаква причина защо единственото копие да остава на хартия, в кутията за обувки под леглото в гостната. Снимките се повреждат, надраскват, хващат мухъл, разкъсват се, огъват се и... имат навика да се губят.

5. Мазни пръстенца и мокри кръгчета от чаши
Обичате ли през уикенда да се отпуснете пред телевизора и да гледате любим филм с купа пуканки или чипс, докато си пийвате сок или кафе? Направете го, догато разглеждате любимите си снимки и всички ще знаем, че си просите произшествие. Дори ако снимките са в албуми с найлоново покритие, пак е твърде лесно да се изцапат.

6. Сканирането на снимки е достъпна услуга
Ако се замислите колко валидни са  горните причини, наистина е облекчение да осъзнаете, че съществуват услуги за сканиране на снимки за онези от вас, които не желаят или не могат да го направят сами. Дори не е нужно да носите снимките, а можете да ги изпратите по куриер. Преди да сте разбрали, ще получите обратно заедно с вашите снимки и удобен диск или друг носител с дигитални изображения. Да, ще предстои да подредите и оправите файловете, но голямата работа вече ще е свършена.

7. Повик от миналото
Ще откриете снимки на хора и събития по кутиите, за които изцяло сте забравили. Толкова е забавно да откриете снимки, за които не сте се сещали с десетилетия.

8. Споделете с близки и приятели
Имате ли роднини, които искат да получат от вашите снимки, за което сте решили да се случи само през трупа ви... буквално... Е, можете сега да им предоставите всички снимки, да ги споделите в социалните мрежи, да ги копирате колкото пъти искате, а оригиналите ще са си удобно и сигурно архивирани при вас.

9. Лесно сортиране
Софтуерните програми за дигитални изображения правят лесно преподреждането на снимки по много критерии. Освен че можете да подреждате снимките по хронология (по дата на заснемане) или по събития, най-новите софтуери ви позволяват да сложите "тагове" на хората по снимките, така че да идентифицирате всички снимки, на които присъства даден човек.

10. Реорганизирани оригинали
Не е много трудно да се досетим, че оригиналните снимки и негативи са били местени доста през годините. Може би се намират на много различни места. Дано не си ги откривате в гаража...
С цялото това местене може някои от ъглите да са се извили или намачкали. Други пък да са получили повечко тен от слънцето от близкия прозорец. Може би кутиите, в които се намират, се разпадат. Сканирането ще ви даде основание да преподредите и съхраните оригиналите в по-добри условия.

11. Подобрете взаимоотношенията си със семейството и приятелите
Не се изненадвайте, ако се видите в ситуация, в която набирате телефона и викате с ентусиазъм "Няма да повярваш каква снимка открих! Спомняш ли си когато... (и тук казвате нещо наистина засрамващо и вълнуващо)". Преди да се усетите заедно с този свой съученик или приятелка, с които сте се свързали през Фейсбук, но така и не сте имали какво толкова да си кажете, вече ще си говорите сякаш не е минало никакво време.
Само не се учудвайте ако след като смехът позатихне, тя ви каже със сериозен тон да изгорите снимката. "Изгори я веднага. И не се шегувам."

12. Създайте си фотоалбумни книги
Днес можете да го направите. Предлагат се услуги, в които изпращате дигиталните копия на свои снимки, от които професионалисти изготвят фотоалбумни книги. Когато хванете томчето в ръце и започнете да го разлиствате, едва тогава ще осъзнаете какво богатство притежавате и колко удивително изглеждат тези произведения.

13. Събиране на разделени колекции
Ако по някаква причина част от снимките от дадена колекция са разделени - например родителите на щастливата булка са дали част от своите скъпи снимки за новия албум на младото семейство - дигитализирането ще ги събере отново заедно. Така ще предотвратите и изгубването на ценни снимки със смяната на поколенията.

Нашите цени за сканиране на хартиени снимки са:

Ценоразпис за сканиране на снимки:

Брой снимки Цена за сканиране
1 – до 10 кадъра 3,00 лв. за кадър
1 – до 20 кадъра 2,70 лв. за кадър
1 – до 30 кадъра 2,50 лв. за кадър
1 – до 40 кадъра 2,30 лв. за кадър
1 – до 50 кадъра 2,00 лв. за кадър
1 – до 60 кадъра 1,80 лв. за кадър
1 – до 100 кадъра 1,50 лв. за кадър
1 – до 200 кадъра 1,30 лв. за кадър
1 – до 300 кадъра 1,00 лв. за кадър
1 – до 400 кадъра и повече 0,80 лв. за кадър