Съвети за съхраняване на грамофонни плочи


Няколко съвети за съхраняване на грамофонни плочи

Грамофонни плочи, в сравнение с магнитните ленти, са много по-издръжливи на времето, но въпреки това те също са податливи на повреди. Всъщност знаехте ли, че всеки път, когато просвирвате една плоча, записът започва леко се влошава? Причината за влошаване на качеството е чисто механична - причинява се от движението на иглата от грамофона върху нарезите по плочата. Разбира се, съвременната техника позволява да дигитализирате любимите си записи и така да гарантирате запазването на тяхната цялост при това във възможно най-високо качество.

gramofon-2На всички е известен факта, че музиката от грамофонни плочи е една от най-реалистичните и възможно най-висококачесветният начин за възпроизвеждане на музика.
Затова от Блумакс Студио изготвихме няколко прости съвета, с които да удължите живота на вашите плочи и да се наслаждавате на прекрасната музика:

- Препоръчително е да съхранявате плочите в две опаковки - найлонов вътрешен плик и външен плик от картон или друг материал. Задължително вътрешната опаковка трябва да е от найлон, който предпазва виниловата повърхност на плочата. Ако я съхранявате директно в хартиена опаковка има опасност съдържащата се в картона киселина да се прехвърли върху повърхността и да увреди винила. По този начин може да загубите завинаги записите си.

- Избягвайте директен контакт с повърхността на плочата. Използвайте ръкавици или дръжте диска по ръба.

- Не оставяйте плочите да престояват на открит въздух. Когато не ги използвайте ги връщайте в опаковките им.

- Не поставяйте плочите близо до източници на прах, включително хартиен прах.

- Поддържайте чисто помещението, където съхранявате плочите си. Избягвайте консумацията на храна и напитки в близост до тях.

- Избягвайте да обвивате плочите в найлоново фолио. То е много чувствително към топлина и може да се свие около плочата и така да повреди нейната повърхност, което довежда до механични повреди по винила.

- Ако опаковките на плочите са повредени, задължително ги сменете с нови, особено ако са вътрешните найлонови пликове.

- Почиствайте плочите с мека кърпа без мъх или четка. Почиствайте с кръгообразни движения по посока на нарезите по плочата.

- Никога не ползвайте алкохол или препарати с алкохол за почистване на плочите. Алкохолът разкъсва връзката между ламината и основата. Ако плочата е зацапана, изчистете с чиста хладка вода (или със стайна температура) с мека кърпа без мъх.

- Грамофонните плочи винаги трябва да се съхраняват в изправено положение. По възможност гледайте да не са наклонени, защото с времето се изкривяват, ако не са изцяло вертикални. Това важи особено за по-съвременните плочи от 80-те години, защото са по-тънки от останалите.

- Не слагайте плочи една върху друга в легнало положение. По този начин може да се изкривят или дори да се спукат.

- Плочите са красиви и могат да бъдат показвани на открито, като така вашите гости ще се възхищават на колекцията ви. Влажните и мръсни мазета гарантират сигурна смърт за вашите записи. Същото важи и за таваните, които събират застоял, горещ и прашен въздух.

Нашите цени за прехвърляне на записи от грамофонни плочи в дигитален формат са:

Ценоразпис за прехвърляне на грамофонни плочи:

общо бр. плочи цена общо бр. плочи цена
до 30 мин. 12,00 лв. | 15 бр. плочи 324,00 лв.
над 30 мин. 24,00 лв. | 16 бр. плочи 345,95 лв.
1 бр. плоча 24,00 лв. | 17 бр. плочи 367,95 лв.
2 бр. плочи 43,95 лв. | 18 бр. плочи 388,95 лв.
3 бр. плочи 64,95 лв. | 19 бр. плочи 410,95 лв.
4 бр. плочи 86,95 лв. | 20-та плоча безплатна
5 бр. плочи 110,00 лв. | 21 бр. плочи 453,95 лв.
6 бр. плочи 134,00 лв. | 22 бр. плочи 475,95 лв.
7 бр. плочи 149,95 лв. | 23 бр. плочи 496,95 лв.
8 бр. плочи 172,95 лв. | 24 бр. плочи 518,95 лв.
9 бр. плочи 194,95 лв. | 25 бр. плочи 540,00 лв
10 бр. плочи 216,00 лв. | 26 бр. плочи 561,95 лв.
11-та плоча безплатна | 27 бр. плочи 583,95 лв.
12 бр. плочи 259,95 лв. | 28 бр. плочи 604,95 лв.
13 бр. плочи 280,95 лв. | 29 бр. плочи 625,95 лв.
14 бр. плочи 302,95 лв. | над 55 плочи
15,95 лв. за 1 плоча

 

Важно: краткосвирещи грамофонни плочи (сингли) се приравняват на времетраене до 30 минути.
Всяко допълнително CD се заплаща на цена от 5,00 лв.

Като бонус от нашата страна ви изготвяме безплатно копие в MP3 формат. Единствено трябва да ни предоставите флаш памет или друг носител, на който желаете да прехвърлим файловете.
Можете да изтеглите дигитализираните материали и от наш сървър.

Като част от стандартните услуги включваме:
- презапис и обработка в реално време;
- допълнително регулиране силата на звука.
- премахване на шум чрез използване на професионално оборудване и софтуерна обработка;
- премахване на основните пукове (за детайлно премахване е необходима допълнителна договорка).

Можем да разделим аудиозаписът на отделни части ("тракове"). Това може да са например отделни песни или други елементи в зависимост от записа. Цената на този вид разделяне е 1,00 лв. за трак.
Ако например на вашата плоча има 6 песни от едната страна, можем да ги отделим като 6 отделни трака, което ще струва общо 6.00 лв.

Важно! Ценообразуване с отстъпки при натрупване.

За всеки клиент, който използва нашите услуги за дигитализиране на материал, предоставяме по-изгодни ценови условия при следващи поръчки. За всяка нова поръчка, която ни възложите, ще натрупаме обработените вече от нас часове видеоматериал от предишните ваши заявки. Така ще формираме цената за вашата настояща поръчка с отстъпка.

Например, ако предишен път сте прехвърлили при нас материал с обща продължителност 3 часа, а вашата настояща поръчка е с продължителност от 2 часа, ще изчислим общо времетраене 5 часа (3 от предишната вече извършена услуга, и 2 от настоящата предстояща за дигитализиране). Така ще ни възложите да направим 2 часа (сега), а ще платите по цени с преференциална отстъпка за времетраене от общо 5 часа.

В знак на вашето доверие към услугите ни ви предлагаме непрекъснато намаляващи цени. 

Изчисляването на намаляващите цени за услугите по дигитализация не е обвързано по никакъв начин с други условия и е в сила за всички наши клиенти. За да се възползването от предложенето само е необходимо при възлагане на следващата поръчка да ни информирате допълнително, че вече сте използвали предишни наши услуги по дигитализиране на ваши материали, за да направим необхидмата отстъпка.